3 de juny 2012

Presentació del llibre Anarquisme i política

Dissabte 9 de juny a les 18:30 h

“Anarquismo y política. El «programa mínimo» de los libertarios del Tercer Milenio. Relectura antológica i biográfica de Camillo Berneri.”

Amb Stefano d’Errico i Emili Cortavitarte.



Acaba d’aterrar en les llibreries la versió en castellà del llibre de Stéfano D’Errico sobre l’anarquista italià Camillo Berneri. Es tracta d’un exhaustiu i acadèmic estudi -768 pàgines!- sobre el llibertari que més i millor va actualitzar el pensament anàrquic en els decisius anys vint i trenta del passat segle. Berneri, perseguit per Mussolini, va acabar assassinat a Barcelona pels comunistes en les disputes de maig de 1937. A més d’un home implicat en les lluites del seu temps va ser un intel·lectual de primer ordre, capaç de compartir i confrontar des de jove amb personatges situats en altres esferes polítiques: l’historiador i el seu mestre Salvemini, el lliberal Gobetti, el comunista Gramsci, el socialista Rosselli o, en el seu camp, els llibertaris Luigi i Luce Fabbri. Producte d’aquestes trobades i controvèrsies i de les seves reflexions personals és un qüestionar-se profund de l’anarquisme com a eina d’intervenció al món i el temps que va viure.

Un intel·lectual convençut, incapaç d’assumir gens de la seva ideologia per mandra o per obediència deguda, i disposat a preguntar-se per tot el que afecta a la complexa vida d’un ésser humà, en la seva individualitat o en la seva condició social: la política, la lluita de classes, la religió, l’estratègia i tàctica, els valors, l’ètica, l’Estat, el federalisme…

Berneri sempre es va oposar als simplismes de l’anarquisme, a les seves ortodòxies i a les seves dreceres polítiques, però en paral·lel es va situar en posicions de radicalisme filosòfic i militant, animant als anarquistes a encarar sense prejudicis les preguntes contemporànies i a enfrontar sense artificis la competència d’altres forces polítiques del seu temps.

Stéfano D’Errico realitza un treball completíssim, repassant tant la seva trajectòria biogràfica com cadascun dels aspectes i temàtiques a les quals va dedicar una reflexió. A més, ho fa reivindicant aquests ensenyaments per a la perspectiva d’aplicació en aquest tercer mil·lenni, reinvindicant la naturalesa profundament contemporània, molt actual, del pensament d’aquell gran italià. Un llibre oportú i recomanable. A vint euros, publicat pels sindicats de la CGT de Vitòria i Burgos, la Confederació d’Euskadi i la Fundació Salvador Seguí i de venda en llibreries.