8 de febr. 2011

Se´ns pixen a sobre, i ens diuen que plou: Sobre l´acord de les pensions

Molts cops les dites populars ens donen paraules o definicions que ens mostren perfectament situacions o fets de la realitat. Amb aquesta dita, definira el pacte sobre pensions al que van arribar el passat 27 de gener el govern espanyol, CCOO i UGT, els empresaris, amb el suport de CiU i PNV.

Des de l´inici d´aquesta crisi, han sigut els mercats financers, FMI i Banc Mundial els que han marcat les polítiques econòmiques dels diferents governs ( espanyol i català ). Fruit d´aquestes polítiques és l´actual reforma de les pensions, i anteriorment ho va ser el pla per reduir el dèficit públic ( retallades de sous, congelacions pensions, etc ) i la reforma laboral. Llei que ha fet retrocedir en gairebé 30 anys els drets de treballadors/es. Ara el nou govern català ens anunciïn noves retallades, que aquest cop arribaran fins a la...sanitat!!!

Denunciar el paper que han jugat els sindicats majoritaris després de mesos dient-nos que estaven en contra de la jubilació als 67 anys (campanya 67 ni de conya, ocupació INSS de Granollers, etc ), ens trobem que després d´unes negociacions obscures, al marge de la ciutadania, acaben de donar cobertura al pitjor atac contra el sistema de públic de pensions des de l´existència de la “democràcia”. Han acordat augmentar de 35 a 37 el període per obtenir el 100% de la pensió, i totes aquelles persones que no arribin als 38.5 anys de cotitizació s´hauran de jubilar als 67 anys. A més d´augmentar de forma progressiva de 15 a 25 el període de calcul de les mateixes. Tot això quan l´estat espanyol és un dels estats de la UE on les pensions són més baixes. Amb les mesures aprovades pel govern espanyol i el recolzament d´aquests sindicats en un futur els pensionistes rebrem pensions entre un 10 i un 20% inferiors a les actuals.

És fals que les nostres pensions estiguin en perill, tot i la crisi econòmica actual, el sistema de la seguretat social continua tenint beneficis. Els problemes actuals de la SS són deguts al descens de cotitzants pel creixement de l´atur. A més a més he de recordar que les pensions no només es poden pagar exclusivament amb els diners de la seguretat social. És que les autopistes, només es paguen amb els impostos de les persones que condueixen? És només una decisió política que les pensions es paguin exclusivament de les partides de la SS.

Penso que és el moment que des de la ciutadania diguem prou a tots aquests atacs. És hora d´exigir polítiques a favor del poble i no en la seva contra.

Álvaro Iñigo Quiñonero
Lliçà de Vall. ( la Vall del Tenes )