12 d’oct. 2011

XERRADA - DEBAT: LES RETALLADES A LA SANITAT



LES RETALLADES A SANITAT AFECTEN, I MOLT, A L’USUARI


Més enllà dels perjudicis als professionals del sector (acomiadaments, retallades de sou, pèrdua de drets laborals, precarització, ...), que indirectament també ens perjudiquen a tots, les retallades sanitàries ens afecten sobretot als usuaris:

Tancament d’ambulatoris per la nit i/o cap de setmana. “Sanitat Respon” no funciona bé i limitació d’alguns serveis als ambulatoris.

Reducció de llits, plantes, quiròfans, serveis, cures intensives, punts d’atenció continuada, d’atenció domiciliaria i d’urgències als hospitals.

Molt forta reducció als serveis d’ambulàncies.

Important augment de les llistes d’espera i pràctica anul·lació de les intervencions considerades “no urgents”.

No es fan determinades operacions per falta de pressupost pel material. Ara, “si ho pagues tu”...

Important transvasament d’usuaris a les Mútues (pagar de nou). S’afavoreix el negoci privat en contra dels serveis públics. Però, les mútues no donen, ni molt menys, tot el servei que dona la Seguretat Social (intervencions cares, no)

Paralització de les inversions de futur, incloses les considerades urgents.

I la cosa anirà a pitjor amb les noves retallades que ja han anunciat. Copagaments, més precarització, més llistes d’espera, menys futur.

A Granollers

Han retallat força a l’Hospital: quiròfans, llits d’UCI, equips d’atenció domiciliària, plantes senceres amb molts llits generals i de pediatria, serveis generals, etc. No es fan operacions normals fins ara com la de pròtesis de maluc, per falta de materials,

Han destinat espai per l’entrada de l’activitat privada a l’Hospital.

Han tancat Urgències Centre per la nit.

I, en una de les comarques amb menys llits per habitant de Catalunya, s’han paralitzat “sine die” projectes considerats molt urgents com l’Hospital Lleuger de la Policlínica i l’ampliació del propi Hospital de Granollers.

També retallades importants a Montornès – Montmeló (tancament ambulatori a la nit), Llinars (també tancament a la nit), Sant Antoni de Vilamajor (ambulatori només dos matins i una tarda, abans de dilluns a divendres de 8 a 20)), Sant Celoni, Mollet, ....

Quin futur ens espera?

Hem d’aturar la debilitació dels serveis sanitaris públics. Volem que segueixi un sistema de salut pública, universal i de qualitat com fins ara.

No és veritat que no hi hagin diners, ni que em estirat més el braç que la màniga. Que els bancs retornin els milions que els hi ha donat l’Estat, que els especuladors que s’han fet d’or amb la crisi paguin, que les grans fortunes no puguin defraudar,...