L'acte organitzat amb l'Assemblea Llibertària Diagonal que s'ha celebrat avui a la Facultat de Belles Artsde la Universitat de Barcelona ha aplegat mig centenar de persones. Amb una organització impecable i un debat intens. La presentació ha estat a càrrec de Lucas Vico, membre de l'Assemblea Llibertària Diagonal que aplega estudiants de diverses facultats interessats en el debat polític i social des d'una perspectiva llibertària.
El primer ponent va ser el nostre company, Lluís Guix, ha explicat la tasca duta a terme pel Comitè solidari amb Kurdistan a Granollers. Les quatre concentracions que han realitzat i la seva repercussió. Guix ha fet esment de les poques mostres de solidaritat a nivell estatal amb un procés que ha definit com a "revolucionari" com el que s'està duent a Rojava. Cal destacar la presència, a la xerrada, d'una delegació de solidaritat amb Rojava que ha vingut des de Madrid i de Ràdio Bronka. Guix també ha fet un repàs a la repressió que ha patit el poble kurd a Iraq, Iran i Turquia.
El segon ponent, Jordi Vàzquez, de KurdisCat ha fet una presentació general del Kurdistan amb suport gràfic projectat així com dels principals actors kurds. Posteriorment ha detallat el procés que va dur a la creació de l'organització KurdisCat sobre fonaments estables i amb vocació de continuïtat. Seguint el model zapatista d'organització prèvia a l'acció (com també va fer el PKK kurd) fins a l'inici d'accions el setembre de 2.013. Sobre el Kurdistan de Síria han plantejat un recorregut històric fins a l'actualitat, incidint especialment en la situació social i econòmica actual de Rojava. També ha explicat els esdeveniments militars i exemples concrets del procés revolucionari (paper de la dona, cooperatives, economia social...).
El debat posterior ha estat intens amb un diàleg obert. S'ha plantejat els paper dels peshmergues a Kobanê i Guix s'ha mostrat crític amb el paper del Kurdistan iraquià. També les possibilitats d'exportar el confederalisme democràtic fora de Kurdistan, el paper dels diferents estats des d'un punt de vista geopolític o el de les milicianes kurdes de les YPJ. Fins i tot s'ha debatut sobre les possibilitats de mantenir el procés una vegada acabada la guerra civil siriana i, evidentment, el joc de Turquia.
Crònica extreta del bloc Kurdiscat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada